2005-09-04 10:17:31• hírek • Szatmar.ro

Mercedes-Benz S-osztály

A világ első környezetvédelmi tanusítvánnyal rendelkező autója.
Az új Mercedes-Benz S-osztály az első gépkocsi a világon, amely környezetvédelmi tanúsítvánnyal büszkélkedhet. A dokumentum azt igazolja, hogy  fejlesztése során fokozott hangsúlyt kapott a környezetvédelem, és hogy több fontos ökológiai szempontból is jelentős előrelépést szemléltet a luxuslimuzin. Egyes kipufógáz-összetevők esetében akár 85 százalékkal alacsonyabb az új S 350 károsanyag-kibocsátása, mint amennyit ez Euro 4 környezetvédelmi normatíva előirányoz. A müncheni TÜV Management GmbH tanúsítványa értelmében a Mercedes-Benz messzemenően figyelembe vette a környezeti szempontokat az új S-osztály fejlesztése során (Design for Environment). A tanúsításban résztvevő szakértők egyenként megvizsgálták és igazolták az új S-osztállyal kapcsolatos környezeti vonatkozású adatokat és kijelentéseket, majd megállapításaikat egy külön kiadványban foglalták össze. 

Az új S-osztály példásan tiszta és csendes működésű jármű. Mint az a tanúsítványból kiderül, motorjának nitrogénoxid-kibocsátása több mint 85 százalékkal, szénhidrogén-emissziója pedig csaknem 75 százalékkal alatta marad a megfelelő Euro 4-határértékeknek. Mindezek tetejébe közel kilenc százalékkal kevesebbet fogyaszt az új hathengeres limuzin, mint a korábbi S 350. A menetzaj két decibellel csökkent. Az S 500 és S 600 károsanyag-kibocsátása is jóval kisebb annál, mint amit az Euro 4 felső határként megenged. Az S 320 CDI új motorjának és részecskeszűrőjének köszönhetően kevesebbet fogyaszt, mint elődje. Egyes kipufogógáz-összetevők vonatkozásában akár 90 százalékkal kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint az 1999-ben bemutatott előző változat.

Jóval kisebb az S-osztály élettartamra vetített energiaszükséglete

Az új S-osztály fejlesztése mindenben megfelelt a nemzetközileg elismert ISO 14062 szabványnak, amely a Design for Environment jelmondat jegyében a környezettudatos termékfejlesztést szabályozza. A Mercedes-Benz csúcsmodelljéről készült vizsgálati jelentésükben a következő megállapítást tették a TÜV szakértői: A fejlesztés során maradéktalanul teljesültek az ISO 14062 szempontjai, valamint a TÜV Management GmbH járulékos követelményei, továbbá több bemutatott megoldás is példaértékűnek mondható.

Az elkészített ökomérleg a Mercedes-csúcsmodell teljes életciklusát figyelembe veszi a nyersanyag- és az alkatrészgyártástól a 300.000 kilométerre kiterjedő használaton át egészen az újrahasznosításig. A szakemberek számítása szerint az új S-osztály teljes energiaszükséglete mintegy 85 gigajoule-lal kevesebb, mint elődjéé, ami kb. 2.500 liter benzin fűtőértékének felel meg. A modell teljes élettartama alatt mintegy 7 százalékkal kevesebb szén-dioxid és 14 százalékkal kevesebb nitrogén-oxid termelődik, mint az előző generáció esetében.

Jó minőségű újrahasznosított műanyagok fokozott felhasználása

Már a nyersanyagok kiválasztásakor kezdetét veszi a tanúsítvánnyal elismert Design for Environment folyamat. Mint ahogyan a csillagos márka többi autójánál, az új S-osztálynál is kizárólag olyan anyagok jöhetnek szóba, amelyek kitermelése nem terheli meg a környezetet, kiváló újrahasznosítási jellemzőkkel bírnak, és amelyek előállítása, feldolgozása és hasznosítása minimális energia-ráfordítással és károsanyag-kibocsátással jár együtt. A mindezek figyeleme vételével készülő új S-osztály nemcsak a 2006-ban érvénybe lépő 85 százalékos, hanem a 2015-től irányadó 95 százalékos (max. 10 % energetikai) újrahasznosítási előirányzatnak is megfelel.

 

Az új S-osztály ezen a téren is nagy előrelépést szemléltet: összesen 45 darab olyan alkatrésze van (együttes tömegük 21 kilogramm), amelyek újrahasznosított műanyagból készülnek. Ez négy százalékkal több, mint az előző modell esetében.

73 százalékkal nőtt a természetes anyagokból készülő alkatrészek tömege

Ugyancsak fontos része a Design for Environment fejlesztési filozófiának a megújuló nyersanyagok alkalmazása. A Mercedes-Benz ezzel is számottevően hozzájárul a széndioxid mennyiségének csökkentéséhez, ugyanis a természetes nyersanyagok használata kevesebb hagyományos energiaforrást, azaz kőszenet, földgázt és kőolajat vesz igénybe.

 

Az új S-osztályban 27 darab, összesen 43 kilogramm tömegű alkatrész készül természetes nyersanyagból. Együttes tömegük 73 százalékkal meghaladja az előző modellben alkalmazottakét. Az első ülések háttámláinak borítása például farostból készül. A borítóelemek tartókonzolait – megújuló nyersanyagok esetében a világon először – speciális fröccsöntési eljárással készíti a Mercedes-Benz. Mivel a konzolokhoz a borítás hulladéka adja az alapanyagot, környzetkímélő gyártási körforgás valósul meg. A Mercedes-Benz mérnökei az üzemanyagtank kiszellőztetését is természetes anyaggal oldották meg: olívamagból készített kokszot használnak aktívszén-szűrőként. Ez a nyitott pórusú, önállóan regenerálódó anyag köti meg a kipárolgó szénhidrogéneket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: